Tartozunk nektek még egy bejegyzéssel, mielőtt lezárjuk a saját esküvőnk témakörét: a fotózásról még nem meséltünk. Alaposak leszünk, mert ez az egyik kedvenc menyegző komponensünk. Sőt, az egyik kedvenc dolgunk a világon. Ahogy jó pár barátunknak is. Pont ez volt a mi nagy szerencsénk. Miletics Ati cimboránk ráadásul az analóg technikák megszállottja. Mi meg az analóg technikák mellett azt is imádjuk, ahogy ő lát és lő. Ezért nem volt menekvés: a szintén nem “esküvői” DJ-nknél alkalmazott módszerrel (erőszak) rávettük, hogy vállalja el a hivatalos esküvői fotósunk tisztségét. Az ő munkáját Rechnitzer Zsófi barátnőnk többfunkciós, fotós-koszorúslány és Polgárfi Tamás fotós-sógor ténykedése egészítette ki. Most Ati fotós-güzü kommentjeivel és a mi laikus definícióinkkal bemutatjuk azt a rakat eljárást, amik nálunk voltak, beváltak és amiket lehet alkalmazni máshol, máskor.

1. Digit
(nálunk: Nikon D80, Nikon D7000)

BE: Ezt nem kell túlmagyarázni, ez az alap, kell és szerencsére ma már szuper minőségre, elképesztő mennyiségre képesek a digitális tükörreflexes gépek. Ezeknek köszönhetjük, hogy 10 kép / másodpercben tudjuk megörökíteni az esemény minden mozzanatát és nem kell attól félnünk, hogy béna lesz egy fontos pillanatról készült egyetlen fotónk.

A: Nem szeretem, mert a gép átveszi az irányítást, plusz minőségi problémáim is vannak vele. Szóra sem érdemes. Lelketlen és gonosz. Fúj. Az elvárt mennyiségi igények kielégítésére persze kiváló. Szuper outcome: gifek!

a_mi_napunk_a_fotozas_digit a_mi_napunk_a_fotozas_digit2

2. 35 mm
(nálunk: Nikon F801 [1988] – Fuji Superia 200-as 400-as filmekkel; 2 objektívvel: általános 50 mm-es, extra nagylátó 15-30 mm)

BE: Döbbenetes, hogy a teljes esküvő rajta van 4 db, 24 kockás tekercsen. És klasszul van rajta. Ezek a képek egyszerűen súlyosabbak, élőbbek, értékesebbek.

A: Ha nem sikerül egy kép, akkor csak magamat hibáztathatom. Relatíve költségesebb és limitált a mennyiség, ezért nagyobb, komolyabb átgondolást igényel. Végeredmény: jobb képek. A zárhang határozottan tekintélyt parancsoló a többi fotós körében, igazi no return hang. A 25 éves gépem sokkal megbízhatóbb és jobban össze van rakva, mint az 5-6 éves testvére. Vicces megszokásból meglesni a nemlétező kijelzőn az eredményt.

a_mi_napunk_a_fotozas_35mm1 a_mi_napunk_a_fotozas_35mm2

3. Linhof Technika III (~1940)

BE: Jasper Dale. Nagyanyáink esküvői fotói. Fekete-fehér. 1/1. Akarod.

A: Erről azt kell tudni, hogy nagyformátumú (9×12 cm) fényképezőgép, amin semmiféle automatika nincs. Teljesen manuális. A fényméréstől kezdve, a fókuszáláson keresztül, a záridő beállításán át a filmkazetták képenkénti cseréjét beleértve, egészen a laborálásig minden kézzel (és vegyszerrel) történik. A ma megszokott fotók hangulatától maga a formátum különbözteti meg, hiszen a kép az exponálás pillanatában azonnal 9×12-es méretben kerül rögzítésre. A fotográfus egy matt üvegen keresztül komponál (couldn’t be more live view) és fókuszál, ami kétszeresen tükrözött képet mutat, szóval nehezített pálya az avatatlan szemek számára.

a_mi_napunk_a_fotozas_linhof1 a_mi_napunk_a_fotozas_linhof2

4. Középformátum
(nálunk: Yashica 6×6 TLR)

BE: Megint csak analóg, vintázs masina, ráadásul négyzetes formátum, imádod.

a_mi_napunk_a_fotozas_yashica2 a_mi_napunk_a_fotozas_yashica

5. Lomography – plasztik fantasztik!
(nálunk: Diana F+)

BE: Analóg Instagram, hipszterkedés a köbön. Móka. A zörgős műanyag masinákból rengeteg modell kapható, köztük több- és cserélhető objektíves gépekkel. (A Diana F+ egyébként szintén középformátumú.)

a_mi_napunk_a_fotozas_lomo

6. Polaroid
(nálunk: Supercolor 635)

BE: Még mindig ugyanaz a csoda, mint anno. Instant papírkép. Miii?

a_mi_napunk_a_fotozas_polaroid

Számtalan szuper fotót kaptunk a násznép többi önkéntes fotósától is, akik digitális kompakt és tükörreflexes gépekkel, okostelefonokkal, videókamerákkal dokumentáltak gyakorlatilag mindent. Nagyon izgi volt, ahogy a rengeteg szemszögből lőtt felvételtömegből összeállt az esküvőnket megörökítő 3D-s Feszty-körkép.

Naná, hogy official hashtag és photo booth: fára függesztett Polaroid képkeret is volt.

a_mi_napunk_a_fotozas_hashtag a_mi_napunk_a_fotozas_polaroid_photobooth

 Bohém esküvőtök volt vagy lesz?
Segítsetek más pároknak: küldjetek nekünk beszámolót, fotókat, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, tippjeiteket, hogy szétkürtölhessünk, vagy hívjatok meg minket is! :) A lényeg, hogy írjatok nekünk!

comments