A Tisza-tó partján élünk, Tiszaörvényen, hármacskán, a 10 hónapos kislányunkkal. Kertészkedünk, szervezkedünk, vállalkozunk, közösséget építünk, jótékonykodunk, lekvárt főzünk, élvezzük az életet… és legkevésbé orvosok vagyunk. Ezt az életérzést próbáljuk átadni másoknak is.

A kezemet a párom a születésnapomon kérte meg, másfél nappal a gyermekünk születése után, amikor a császármetszéstől magatehetetlenül feküdtem a kórházi ágyon. Ez volt december 19-én. Az esküvő témát továbbra is hanyagoltuk, mert Janó hátán a hideg futkosott a gondolatától is. Mármint a hagyományos esküvők gondolatától. Ő leginkább egy hegytetőn, hatszemközt (vagyis mi ketten, Isten társaságában) tudta elképzelni a dolgot.

Abban végül egyetértettünk, hogy a szűk család legyen velünk. A szűk család az én részemről viszont kb. 50 ember. Egy gyenge pillanatában rábólintott. Összesen 90 fő lett a vége. Gondoltuk, ha már ilyen szépen összejövünk, kereszteljük meg Jankát is egyúttal.

Kata-Janó051

Beindult a nagy ötletelés. Valami nagyon eredetivel kellett előrukkolnom, hogy Janó is kedvet kapjon. Egyértelmű volt, hogy a környezettudatosság és a lazaság lesznek a fő szempontok. Egy esküvői pikniket vizionáltunk, batyus jelleggel, de ezen, családi nyomásra, picit finomítottunk. Direkt volt túl vad az eredeti ötlet, így tudtunk engedni belőle.

Kihasználtuk a közösségi oldalak adta lehetőséget a meghívásra.

Mindenképpen a kertünkben szerettük volna szervezni az eseményt, ezzel csak egy bökkenő volt, még az esküvő előtt 1-2 héttel is sitt tömegeket kellett elszállíttatni az építkezés-felújítás miatt.

Kata-Janó330Kata-Janó326

A szertartást magát egy régi kikötőben képzeltük el, az egyetlen dolog, ami miatt vacilláltunk ezen egy kicsit, az a visszajutás onnan, hozzánk. Semmiképpen sem akartunk átvonulni a falun. A választást sokan értetlenkedve fogadták, a szomszédos, forgalmas kikötő a polgári házasságkötések trendi helyszíne. Tehát egyértelmű volt, hogy a miénk nem ott lesz.

Kata-Janó020

Összegyűjtöttem jó pár dekor ötletet, eco-backyard-country-DIY-vintage wedding témában, majd megosztottam anyukámmal, aki nagyon nem ilyen esküvőt képzelt el nekem, de volt olyan tündér, hogy félretette az elvárásait, felvette a ritmust, s már neki is fogott a gyönyörűbbnél gyönyörűbb csináld magad díszek, köszönőajándékok készítésének és a további ötletelésnek. Maga mellé vette Klári barátnőnket, akivel éjszakákba nyúlóan szöszmötöltek, az esküvő előestéjéig. Az utolsó héten már nálunk laktak. Kemény menet volt a vége. Nem igazán hittük, hogy végül minden meglesz és kész leszünk. Sok eső esett, nem tudtunk haladni, én tiszta idegbaj voltam. Janó pedig már inkább nem is akarta az egészet. Aztán mégis minden összeállt. Pont úgy, ahogyan terveztük, pont úgy, ahogyan megálmodtuk.

Egy barátunkon keresztül svédasztalos vacsorát rendeltünk, de mindenkivel hozattunk süteményeket is. Egy idősek klubjából, a padlásról hoztunk asztalokat, ősrégi padokat. A szülőfalumból, Garadnáról kaptunk kölcsön két nagy sátrat. Felhalmoztunk egy csomó szalmabálát. Rengeteg lampiont és égősort gyűjtöttünk össze. Összehordtam a piac összes vágott virágát.

Kata-Janó014Kata-Janó016Kata-Janó017

Meghívtuk a kedvenc zenekarunkat, akik őrült jó rockabilly rock&roll-t játszanak. Gyűlöljük a sramlit. Természetesen vőfélynek sem volt keresnivalója nálunk.

A ruhámat interneten rendeltem, Kínából, nagyon olcsón. Mindenkinek ajánlom, itthon bérelni sem lehet ennyiért. Csak időben kell észbe kapni, én nagyon izgultam, hogy ne egy nappal az esküvő után érkezzen meg. Janó azt vette fel, ami reggel a keze ügyébe akadt.

Kata-Janó002Kata-Janó004

A nagy nap előtti éjszaka még a saját lekvárjainkat és fűszernövényeinket csomagoltam köszönőajándékoknak és kis üzeneteket dugdostam a szomszédok postaládáiba, hogy ne haragudjanak a felhajtás és hangzavar miatt. A többiek a tök sötétben még a fényfüzéreket húzgálták, illetve próbálták vállalhatóvá tenni a kert többi részét.

Kata-Janó012Kata-Janó013
A házasságkötésre aznap délelőtt, négyesben mentünk el, és kis híján botrányba fulladt a ceremónia, mert a tesó tanúinkkal az összes addigi feszültséget hülyéskedéssel vezettük le. “Miss Önkormányzat” nagyon kedves volt és végül minden úgy történt, ahogyan kellett. Hivatalosan.

Délutánra hívtuk a vendégeinket a kikötőbe, fagyizhattak, amíg vártak ránk. A lelkipásztor nagynéném előbb a mi házasságkötésünket áldotta meg, majd nagybátyám Jankát keresztelte meg.

Kata-Janó259Kata-Janó284Kata-Janó127

Mi, a friss házasok egy tandem biciklivel lógtunk meg és némi bohóckodás után hazatekertünk, ahol a család már várt ránk. Ahogy terveztük, kötöttségek és feszengés nélkül, mindenki jól szórakozott. Reggelig táncoltunk. A legjobb esküvő volt, amin valaha voltunk.

Kata-Janó291Kata-Janó458

A csodás képeket egy kedves családtagunk, Rácz Edit, fotós készítette, hálánk üldözi.

 

Bohém esküvőtök volt vagy lesz?
Segítsetek más pároknak: küldjetek nekünk beszámolót, fotókat, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, tippjeiteket, hogy szétkürtölhessünk, vagy hívjatok meg minket is! :) A lényeg, hogy írjatok nekünk!

comments