Nagy örömmel konferálunk fel egy újabb csodás DIY esküvőt: Dia és Mark eszméletlen széles körben űzték a csináld magad műfajt, kóstolónak épp elég, ha eláruljuk, a tortát is ők készítették, sőt a nyitótáncot is maguk koreografálták meg és tanulták be. A YouTube-ot ilyen hatékonysággal a világon nem használta még pár előttük és az ő esetükben egy cseppet sem szájhősködés a lazán házasulás. Dia mesél.

Imádjuk a természetet, így az esküvőnket is eszerint valósítottuk meg. Nemcsak a helyszínt, hanem az egész hangulatát, minden részletét illetően. Csodálatos napunk volt, mindent úgy szerveztünk magunknak, ahogy mi szerettük volna, így tényleg teljes egészében tökéletes volt.

Hogyan kezdődött: a lánykérés

Markkal a kedvenc közös időtöltésünk a túrázás, imádjuk az erdőket, így talán nem meglepő, hogy a lánykérés is az erdőben történt. Azt már ott, rögtön meg is beszéltük, hogy nem tudjuk még, hogyan, de biztos, hogy az esküvőnk is egy erdőben lesz.

Esküvő az erdőben – jól hangzik, de hogyan fogjunk hozzá?

A lánykérés után lehetőségünk nyílt elköltözni Új-Zélandra, ami egy kicsit megnehezítette a szervezést. Két dolgot még mindenképpen az indulás előtt akartunk elintézni: megtalálni a helyszínt és a ruhát.

Nem volt könnyű elindulni a helyszínkeresés útján, mivel mi nem egy vendéglátó egységet szerettünk volna erdővel körülvéve, hanem csak erdőt. Elkezdtünk különféle elhagyatott vár és templom romokat nézegetni, de hamar rájöttünk, ez nem jó irány, rom ide vagy oda, attól még pl. WC ugyanúgy nem lesz. Nagy szerencsénkre egy barátunk küldött nekünk egy cikket, innen a blogról, ahol egy nagyon jó tippet olvastam: táborhelyek, mint helyszínek. Hát persze! Hogy ez nem jutott eszünkbe?! Nekiálltam lázasan keresgélni az interneten, hétvégente pedig elkezdtünk a kiszemelt táborokhoz túrázni. Megnéztünk jó párat azok közül, amiket a blog ajánlott, de végül rátaláltunk a Zebegényi Erdei Sátortáborra. A tábor honlapja alapján nem tudtuk, mire számítsunk, de amikor személyesen ellátogattunk a helyszínre, mindketten azonnal beleszerettünk. Egyszerűen tökéletes volt számunkra. A nemrég felújított tábort gyönyörű erdő öleli körbe, mégis gyalog is könnyen megközelíthető a falu központjából. És még sosem volt ott azelőtt esküvő… még izgibb! Elsőre eléggé meg is lepődtek, hogy oda szeretnénk szervezni az esküvőnket.

_MG_6297_MG_64491716_MG_6608

A Ruha

Sok évvel ezelőtt beleszerettem egy menyasszonyi ruhába, amit egy kirakatban láttam meg. Azonban arra csak az esküvői témában való elmélyedés után jöttem rá, hogy drága ízlésem van, ugyanis a ruha tervezője Magyarország egyik legismertebb tervezője: Benes Anita (Daalarna). Azért szerencsét próbáltam a szalonjukban, de tovább keresgéltem. A körúti „abroncsos” szalonok szóba sem jöhettek. Nagy örömömre rátaláltam Halász Éva szalonjára, ahol megtaláltam A Tökéletes Ruhát. Mindeközben folyton bújtam a Jófogást és a Vaterát, kizárólag a Daalarna és Halász Éva kereső szavakat használva. Így történt, hogy végül megengedhettem magamnak egy Daalarna fűzőt. Így végül csak a gyönyörű szoknyát béreltem Halász Évától. Menyecske ruhát, úgy döntöttem, nem szeretnék, mert bár imádom a pirosat, de esküvői ruhát csak egyszer vehet fel az ember, szerettem volna minél tovább hordani.

_MG_6255_MG_7495

A bohém esküvő pszichológiája

Azt hamar eldöntöttük, hogy nem szeretnénk követni a tradíciókat az esküvőn. Sokan kérdezték, hogy magyar, ír (Mark ír) vagy kiwi (új-zélandi) hagyományú esküvőnk lesz-e. Erre az volt a válaszunk, hogy egyik sem, a MI esküvőnk lesz. A szervezés közben sokat hallottam a következő mondatokat: „Ezt így nem lehet csinálni”,  „Enélkül nincs esküvő!”, „Ide képtelenség esküvőt szervezni.” stb. De mi mindezzel nem foglalkoztunk, és mindent úgy csináltunk, ahogy mi szerettük volna. Nagy meglepetésemre, az esküvőn végül senki nem kritizált semmit, sőt, mindenki imádta és sokaktól azt a visszajelzést kaptuk, hogy ez volt a legjobb esküvő, amin életükben jártak.

Úgyhogy szeretnélek arra biztatni titeket, menyasszonyokat és párokat, hogy tényleg bátran csináljatok mindent úgy, ahogy ti szeretnétek, ez a nap rólatok szól, és ne foglalkozzatok azzal, ki mit mond! Nekünk ettől lett tökéletes. Az is fontos, hogy ha valami nem úgy jön össze a nagy napon, ahogy elterveztétek, ott, akkor már ne foglalkozzatok vele! A bohém esküvők ezért jók, mert lazák, feszesség és sznobság mentesek.

Szervezés, avagy mi mindennel kell szembenéznünk, ha magunknak szervezzük az esküvőnket, EGY ERDŐBE

Az esküvőt teljes egészében mi szerveztük, és elkészíteni is próbáltunk mindent mi magunk. Egyrészt szerintem ez teljesíthető, másrészt számomra a tervezgetés és dekorálás az egyik legélvezetesebb része volt az egésznek. Egyedül a vacsora volt az, amit nem szerettünk volna 100 főre magunk megfőzni. Az esküvő napjára azért kértünk egy kis segítséget, hogy minden simán menjen, és ne nekünk kelljen foglalkozni a háttérben zajló eseményekkel, ne tőlünk kérdezgesse mindenki, hogy hol van a WC, stb. Ez volt az egyik legjobb döntésünk és itt jött a képbe Molnár Ildikó event coordinator, aki nagyban hozzájárult, hogy tényleg minden simán és stresszmentesen menjen.

Információnyújtás

A helyszín és a ruha megtalálása után a következő lépés a „save the date” emailek kiküldése volt, amit már januárban megtettünk. Ebben felkészítettük az embereket arra, hogy mire is számíthatnak. Fontosnak tartottuk már ekkor figyelmeztetni a vendégsereget, hogy mihamarabb foglaljanak szállást a faluban, és hogy mindenképpen lapos cipővel készüljenek az alkalomra. Ezt is és a meghívót is én készítettem Photoshoppal, erdős design-nal természetesen. Készítettünk egy honlapot is, ahol igyekeztünk minden lehetséges kérdést megválaszolni.

Dia_Mark_eskuvo

A helyszínnel kapcsolatos tennivalók

Mivel én a Föld másik oldaláról próbáltam szervezni az eseményt, az egyik építész barátnő-koszorúslányom mérte fel a terepet, ami alapján be tudtam rendezni a helyszínt. Ez már lehet szakmai ártalom, de építészként ez izgi feladat volt számomra. A táborban nincs zárt, fedett terem, ahova eső esetén húzódhattunk volna, így kénytelenek voltunk sátrakat rendelni. Én igazából nem szívlelem a sátras megoldást, de beláttam, hogy nincs más lehetőség, ebből kell kihozni a legjobbat. Végül a legcukibb, amit találtam az a csúcsos pagoda sátor, ami a terepviszonyokhoz is tökéletesen illett. Azért még így is nagyon izgultunk, hogy ne essen az eső, és végül szerencsénk volt. Viszont senkinek nem ajánlom, hogy ezt ilyen rizikósra hagyja. Sajnos nekem későn jutott eszembe esőtervet kitalálni, így a falu másik táborának rendezvényterme már nem volt szabad.
Arra is gondoltunk, hogy bizony a nyári estéken is lehet hideg, így béreltünk hőgombákat is, ami nagyon jól jött, mert tényleg hideg volt az éjszaka. Mindezeket a Vióka Kft.-től rendeltük, akikkel tökéletesen meg voltunk elégedve.
Amit fontos még egy ilyen helyszínen lecsekkolni az az elektromos áram kapacitás. Szerencsére nálunk ezzel nem volt gond.

_MG_6313_MG_6307_MG_8083_1

Vacsora

Egy faluban rendezett esküvő előnye, hogy elérhetőbb áron lehet találni cateringet. A helyiek ajánlásával, a szomszéd falu éttermét, a Patak Vendéglőt kértük fel erre a feladatra, akik nagyon kedvesek, rugalmasak voltak, az ételek egyszerűek, de nagyon finomak, valamint árban is korrektek, szóval egyszerűen tökéletesek voltak. Az egész esküvőnk laza hangulatú volt, ezért a vacsit sem akartuk túlbonyolítani. A következő volt a menü:

Előétel:
fokhagymakrémleves
gyümölcsleves

Főétel:
szarvaspörkölt (a vőlegény szerette volna levadászni, de ez sajnos a távolság és az időhiány miatt nem valósult meg)
csirkemell csíkok
gombapaprikás

Délutánra kértünk ezeken kívül csipegetni valókat, húsgolyó és zöldségropogós formájában. Éjféli menü nem volt, ezt feleslegesnek tartottam, nem is volt senki éhes. Ez a költségeket is segített lefaragni, egyébként pedig maradt még sok a vacsiból, ha valaki mégis megéhezett volna.

A tortát is magunk készítettük. Nem kell tőle megijedni, a YouTube-on sok hasznos tippet lehet találni! Az a jó benne, hogy a tortákat előre el lehet készíteni és lefagyasztani (a vajas krém bevonattal együtt). Így az esküvő előtti napon csak ki kell olvasztani és ráhúzni a készen megvásárolható torta fondant-t. Azért érdemes készíteni egy próbatortát az esküvő előtt. A díszítést mi virággal és masnikkal oldottuk meg. Ha ti is virágot tennétek rá, mindenképpen járjatok utána, nehogy mérgező legyen!

51

Úgy döntöttünk, hogy csak bort, sört, pezsgőt és üdítőket biztosítunk. Bort Egerből rendeltünk a Thummerer Pincéből, mivel egri lány vagyok; a sört pedig a Csupor kézműves sörfőzdéből. Az italok hűtésére kellett még kitalálnunk egy megoldást, mivel a táborban csak egy hűtő állt rendelkezésre. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a sört sörcsappal együtt rendeltük, a fehér boroknak és üdítőknek pedig jeget rendeltünk az Ice Cube Kft.-től, akik aznap kiszállították nekünk.

Szúnyogok / Nap
Egy szabadtéri esküvőnél gondolni kell a természet viszontagságaira, így biztosítottunk a vendégeknek szúnyogirtót és naptejet.

Transzport
Annak ellenére, hogy kis faluról van szó, jó pár vendégnek viszonylag messze esett a szállása, így megkértünk egy helyi embert, hogy legyen a taxisunk.

Játékok
Arra az időre, amíg mi elmentünk fotókat készíteni, különböző szabadtéri játékokat szereztünk be a násznép szórakoztatására. Nem voltunk benne biztosak, hogy öltönyben fognak frizbizni, de végül igen jól sült el, nagyon élvezték.

Zenekar
Mark egyik barátjának a zenekarát, a The Flares-t kértük fel, akik eszméletlenül jó hangulatot teremtettek. Leginkább indie rock stílusú dalokat játszottak, nagyon illett az erdei hangulathoz.

_MG_8328_1_MG_8002_1

Dekoráció
A dekorációt is teljes egészében mi készítettük. Minden elem fehér volt, illetve természetes anyagból készült. Fehér, papír szívfüzéreket, fehér szatén masnikat, és fátyolvirágot, más néven rezgőt használtunk, minden mennyiségben. A virágokat anyukám fehér porcelánjaiba, illetve kosaraiba tettük. A rezgőket olcsón beszereztük a piacról, a virágbolti ár töredékéért. Ültetőkártyának tobozokat szedtünk és abba tűztünk tortacsipkét. Hangulatvilágításnak fehér lampionokat és elemes, kültéri égősorokat használtunk. Egy barátnőm esküvői díszeit is újrahasznosítottam, aki szalvétából készített pompomokat.

139_MG_6333_MG_63033

A gyönyörű fa asztalokat nem szerettük volna eltakarni, ezért ezekre csak egy-egy szaténcsíkot és egy-egy darab ikeás függönyanyagot tettünk, abrosz helyett.
A díszítésben is abszolút a mi egyéniségünk mutatkozott meg. Hogy ne csak cuki szíves és masnis legyen minden, Mark kedvéért terveztem söralátéteket (nagy söralátét gyűjtő), amiknek a hátuljára megkértük a vendégeket, hogy írjanak nekünk jó tanácsokat.

_MG_6306_11(2)

Smink, haj, csokor

Az esküvői csokromat és hajkoszorúmat is ugyanabból a fátyolvirágból készítettük, amit a díszítéshez is használtunk, így minden  egyszerű és egységes maradt. (Igen, ezt is mi. A fátyolvirágban az is jó, hogy hamarabb is el lehet ezeket készíteni belőle; kiszárítva is zöld marad, csak több kell hozzá.) A hajamat is magamnak csináltam. Fodrász helyett inkább jó minőségű hajlakkra költöttem. A frizurám elkészítésében is a YouTube volt a legnagyobb segítségem. Ezt is érdemes többször begyakorolni a nagy nap előtt, ha magának tervezi elkészíteni a menyasszony. Először a sminkemet is magamnak szerettem volna megoldani, de végül egy ismerősöm meggyőzött a sminkeltetés előnyeiről, mivel pont úgy gondolkozott erről, ahogy én: nem kell túlzásba vinni, csak ki kell emelni, amit ki szeretnél. Így készítette el a tökéletes sminkemet Kovács Viktória. Ez így végül olcsóbban is jött ki, mintha elkezdtem volna jó minőségű, tartós sminkeket venni, arra az egy napra.

12

Tánc
A táncunkat is mi raktuk össze, tangó és rock and roll elemekből. Nagyon jó kis koreográfia állt össze, amikhez ugyancsak a YouTube-on kerestünk inspirációt.

TANC

Gyűrűk
Természetesen a gyűrűkből is erdőset szerettük volna. A Pinteresten kerestünk ötleteket, majd egy kézművest, Fehér Pétert kértem meg az elkészítésükre, aki végül saját ötletét valósította meg a témában. A kép magáért beszél, szerintünk gyönyörű.

IMG_7418

Fotók
Fényképek készítésére egy grafikus barátnőmet kértem meg, aki művészi meglátásaival nagyon jó fotókat lőtt. Kifejezettem örültünk neki, hogy elvállalta, mert nem szerettünk volna túl tipikus esküvői képeket, nekünk ez is hozzátett a laza hangulathoz.

363244

Amit máshogy csinálnánk
Csak egy-két apróság van, amikre jobban kellett volna figyelni. Az egyik az, hogy nem volt mit ennem az esküvő előtt, ez elég nagy hiba volt, a fotózás végére már csak húsgolyók lebegtek a szemem előtt. A másik dolog, hogy a díszítést kicsit későn kezdtük el, előtte nap délután, így az eléggé elhúzódott. De szerencsére a lelkes koszorúslányaim és anyukám segítségével éppen elkészült minden.

47

Közreműködők:
Event coordinator: Molnár Ildikó
Zenekar: The Flares
Smink: Kovács Viktória
Sátor- és hőgomba bérlés: Vióka Kft.
Catering: Patak Vendéglő, Kismaros
Gyűrűk: Fehér Péter ékszerész

Bohém esküvőtök volt vagy lesz?
Segítsetek más pároknak: küldjetek nekünk beszámolót, fotókat, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, tippjeiteket, hogy szétkürtölhessünk, vagy hívjatok meg minket is! :) A lényeg, hogy írjatok nekünk!

comments