Nem csalás, nem ámítás, ez valóban mind-mind egyszerre volt Fruzsiék menyegzője, ráadásul klasszul, ötletesen, ízlésesen. Egy hamisítatlan nyári, vízparti lagzi, egy jókora csepp szívmelengető szíverősítő a maradék januárra, Fruzsi tollából.

Történetünk 2014 júniusában kezdődött, a második otthonunk, a toszkán Castiglioncello tengerpartján, amikor is 9 év után Isti megkérte a kezemet. Hiába voltam biztos benne mindig is, hogy egyszer majd ez is eljön, mégis, a kérdést követően el sem akartam hinni, hogy ez történik, így csak harmadszori kérdezésre sikerült igennel válaszolnom.

Amint hazaértünk a nyaralásból, belevetettem magam az esküvőszervezésbe. A munkám során is programszervezéssel foglalkozom, így otthonosan mozogtam a szervező szerepében. A helyszín(ek) és időpont kiválasztásakor nem sokat gondolkoztunk. Mivel mindketten Budapest-bolondok vagyunk, nem volt kérdés, hogy szükségünk van budapesti helyszínre, de szerettük volna, ha a tenger is főszerepet kap. Toscana elérhetetlen volt, így a magyar tengert választottuk, ott is Balatonboglárt, ahova gyerekkorom óta járunk nyaralni a családdal. Így született meg a kéthelyszínes esküvő koncepciója, budapesti polgári szertartással és balatonboglári lagzival. És ha már Balaton, legyen hosszú hétvége! Így pénteki napra tettük az esküvőnket: 2015. június 26-át választottuk, mert ez a péntek esett a legközelebb a 10. évfordulónkhoz.

Mindenképpen szabadtéri esküvőt akartunk, illetve én ragaszkodtam a pesti oldalhoz. Pesti lányként nem tudtam magam elképzelni egy budai helyszínen. Sokat gondolkoztunk azon, hogy közterületen tartanánk az esküvőnket, például a belvárosi Szabadság téren. Ötletnek szuper volt, viszont a szükséges engedélyek útvesztőjében már nem tudtunk kiigazodni, így elvetettük. Ezután akadt meg a szemem a La Perle Noir étterem kertjén, az Andrássy úton. Igazi kis ékszerdoboz, amely bár a városban van, mégis meghitt. Azonnal beleszeretettünk és megvolt a pesti helyszínünk. Úgy terveztük, hogy a szertartás után tartunk egy állófogadást. Ezt több okból is fontosnak tartottuk: egyfelől délután egy órakor kezdődött a szertartás, így nem hagyhattuk figyelmen kívül az ebédidőt; másfelől a balatoni hosszú hétvégét huszonöt főre terveztük, így szerettünk volna egy kis időt tölteni az egész vendégsereggel.

fruzsi_isti_12fruzsi_isti_13fruzsi_isti_04

A balatoni helyszín esetében már a kezdetektől fogva tudtuk, mi lesz a nyerő: a család jó barátjának éttermét, a Fehér Ló Pizzéria és Grill-t választottuk. A boglári strand főbejárata melletti hely évek óta a törzshelyünk, így nem is volt kérdés, hogy ott szeretnénk tartani az esküvői vacsorát. Lehet, hogy első hallásra nem egy tipikus esküvői helyszín, de számunkra az volt a fontos, hogy kötődjünk a helyhez.

Már csak a készülődés színhelyét kellett megtalálnunk. Alapestben ennek nem kellene nehéz kérdésnek lennie, de itt jön a csavar: az Andrássy úti helyszínre riksákkal akartunk megérkezni. Tehát kellett találni egy olyan helyet, amely kellő távolságra van tőle és riksával is megközelíthető. A munkám kapcsán már jól ismertem a Pedicab Budapest csapatát, így az ő segítségükkel sikerült kiválasztani az egyik Kálvin téri szállodát. Elsőként a vőlegény, majd tíz perccel később a menyasszonyi „különítmény” gördült ki. Fantasztikus élmény volt így megérkezni a ceremónia helyszínére.

fruzsi_isti_09fruzsi_isti_10fruzsi_isti_11

Segítségünkre volt Tóth Ari fodrászmester és Tihanyi Nóri sminkes. Szerettem volna, ha a készülődésünk egy igazi csajos délelőtt lenne, így az örömanyák, a tanúm és a sógornőm is megszépültek a kezeik alatt. A frizurámat és a sminkemet egyszerűen imádtam. Arival az esküvő előtti napon határoztuk el, hogy élővirágokat fogunk a hajamba tenni, ami egyszerűen meseszép lett. Minden tökéletesen passzolt mindenhez.

Eddig a pontig a szervezés gyakorlatilag semmiben sem különbözött a mindennapi munkámtól. Így izgatottan vártam az első kimondottan esküvői teendőt, ami a ruhám kiválasztása volt. Volt egy álmom. Középiskolába és főiskolára is a Belvárosba jártam, így jövet-menet, nap mint nap megnéztem a Daalarna szalon kirakatát. Elterveztem, hogy ha majd férjhez megyek, innen lesz a ruhám. Hála Anyukámnak, ez meg is valósulhatott. Először a tanúmmal, aki egyben a legjobb barátnőm is, mentünk el kettesben a szalonba nézelődni. Szerencsém volt, mert a második felpróbált ruha volt az igazi. Tudtam, mit keresek, mivel a vőlegény arra kért, a lábamat hagyjam szabadon. Ez után döntöttem úgy, hogy ha már látszik a lábam, akkor legyen a cipőm a valami kék és ezzel egy csapásra megszületett az esküvőt átfogó koncepció. Igen, valójában a cipőm kékjéhez szerveztük az esküvőt. A Rekavago csapatától kapott bőrmintát mindig magamnál hordtam, hogy legyen mihez igazodni, ha színt kell választani valamihez. A cipőmet egyedi megrendelésre készítették az általam kiválasztott anyagokból. A ruha igazi 2 az 1-ben volt, hiszen ez volt egyben az esküvői- és a menyecske ruhám is. Az alapja egy mini csipke ruha volt. Erre került rá az elöl rövid, hátul hosszú tüll szoknyám, amit kék szalaggal díszítettünk, ami – nem meglepő módon – pontosan a cipőm kékje volt. Ebből hogy lett menyecskeruha? Levettem a tüll szoknyát, majd a kék szalagot és cipőt pirosra cseréltem.

fruzsi_isti_08fruzsi_isti_15

Tudtuk, hogy a kék színnek valahogy meg kell jelennie a dekorációban is. A neten kutattam, amikor rátaláltam Emesére a Natural Wedding Decor-tól. Nagyon tetszettek a korábbi munkái, így azonnal elkezdtünk e-mailezni. A 41. e-mail után már tuti biztos voltam benne, hogy neki is pontosan ugyanolyan fontos az esküvőnk, mint nekünk. Hamar született döntés a dekorációt illetően is, hiszen egy kész tervet kaptunk Emesétől, amin talán nem is kellett módosítani. A pesti helyszínre a dekor szempontjából nem helyeztünk akkora hangsúlyt, hiszen a sűrűn beültetett zöld kert önmagában is tökéletes volt. A balatoni vacsora esetében már más volt a helyzet. A kék-fehér motívumból egyértelműen következett a tengerész stílus. A Natural Wedding Decornak sikerült megtalálni a tökéletes összhangot Balatonboglár és Castiglioncello között, így teljesen természetesnek hatott a tengerészes dekoráció egy Balaton-parti étteremben.  Az asztalokat castiglioncello-i utcákról nevezetük el, a feliratokat üvegbe tettük. A vendégkönyvünk pedig igazi palackposta volt. Három üvegbe vártuk az üzeneteket, az elsőt már másnap kinyitottuk, a másodikat egy hónappal később. A harmadikat az első házassági évfordulónkon fogjuk felnyitni. Mivel a Platán tér volt a táncparkettünk, ezért a közeli fákat és a zenepavilont is feldíszítették, tengerészkötél füzérekkel, „Fruzsi és Isti esküvő” feliratokkal. Számítottunk rá, hogy nyár lévén a strandbejárat közelében sok ember lesz, így rájuk is gondoltunk. Az arra járókat fröccsel kínáltuk és arra kértük őket, támogassák a közös jövőnket. A kedvencem az ültetési rend volt. A neten találtam az ötletet, amit Emese átdolgozott, hogy tökéletesen passzoljon a dekorációhoz. Az első oszlopba a vendégek nevét írtuk abc sorrendben, a másodikban az asztalok nevét soroltuk fel, majd összekötöttük a megfelelő asztalokkal a neveket. Az eredmény egy rejtvénynek kinéző ültetési rend lett, imádtam.

fruzsi_isti_01fruzsi_isti_05fruzsi_isti_21fruzsi_isti_26fruzsi_isti_06fruzsi_isti_25fruzsi_isti_24fruzsi_isti_22OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAfruzsi_isti_23

Már csak egy nagy kérdés volt: ki lesz az, aki megörökíti a nagy napunkat. Mindketten úgy gondoltuk, hogy ez az egyik legfontosabb dolog, hiszen a fényképeket fogjuk évek múlva is nézegetni és szerettük volna, ha teljesen visszaadják az esküvőnk hangulatát. Aki már keresett esküvői fotóst, tudja, hogy sokkal nehezebb megtalálni az igazit, mint a menyasszonyi ruha esetében. Az AtteKovacs Photography csapatával, Tündivel és Attilával azonnal egy hullámhosszon voltunk, nem csak a fotózás terén, emberileg is. Ez nagyon fontos volt, hiszen életünk egyik legintimebb mozzanatába nyertek betekintést, szinte idegenként. A fényképek kapcsán is határozott elképzelésünk volt, a lehető legurbánusabb stílusú képeket szerettük volna kapni, mind a jegyes-, mind az esküvői fotózás során. A polgári szertartás utáni kreatív fotósorozatunkat a kisföldalattin, illetve a Bajza utca és Opera megállókban készítettük. De volt az Andrássy úton elcsattanó csók, étteremben üldögélés és Opera körüli sétálgatás is. A mi sorozatunkból sem maradhatott ki egy kevésbé urbánus helyszín, a búzamező. Úton a Balaton felé találtunk egy tökéletes terepet, ahol így végül természetközeli képek is születtek. Életem egyik legnagyobb kihívása volt a 10 centis sarkú cipőmben eljutni a búzatábláig, de megcsináltam. És mennyire megérte! Volt még egy helyszín, ahol mindenképpen szerettünk volna fotózkodni. Még a szervezés legelején, amikor elhatároztuk, hogy Balatonboglár lesz a második helyszín, kitaláltuk, hogy szeretnénk a 7-es főúton átsétálós képet. Szuper lett.

fruzsi_isti_16fruzsi_isti_14fruzsi_isti_20fruzsi_isti_17fruzsi_isti_19

A huszonöt fős lagzink tökéletesre sikeredett. Nem akartunk tipikus lakodalmat, a barátainkkal és a családunkkal szerettünk volna egy közös estét, amely során istenieket eszünk, sokat beszélgetünk, nevetünk és nem utolsó sorban táncolunk is. Bár nem igazán vagyunk táncolós pár, de ezúttal szuper buli kerekedett. Az érdekessége az volt, hogy szabadtéren, másoktól nem elkülönítve roptuk.

fruzsi_isti_30

Enni viszont nagyon szeretünk, így a vacsoránk egy valóságos ízbomba volt. Volt újházi tyúkhúsleves, marhapörkölt tarhonyával és csalamádéval, frissen sült válogatás, saláták, savanyúságok, tehát minden, ami szem-szájnak ingere. Az i-re a pontot pedig az esküvői tortánk tette fel, amit a Cake Shop Budapest lelkes csapatával terveztünk meg. Egy dolog biztos volt: nem lehet benne csoki. Ennek jegyében született meg a marcipános-mandulás piskótájú minimál tortánt, málnás-citrusos-limoncellos töltelékkel. Semmilyen díszítést nem kértünk rá, mert Emese (Natural Wedding Decor) készített nekünk napágyakat és napernyőt a tetejére.

fruzsi_isti_07fruzsi_isti_31

Eleinte furcsán néztek rám, amikor közöltem, nincs szükségünk virágokra a dekorációhoz, de miután elmeséltük a tengerész stílusú koncepciót, mindenki megértette. Így csak csokrok és kitűzők kellettek, amiket a Triumvirágos csapatára bíztunk. A fiúk kitűzője volt a legbulibb. Istinek volt egy kívánsága: a lagzin fogyasszunk Guinness-t. Rendeltünk is egy 30 literes hordót, ami el is fogyott. Ebből született az ötletem, hogy a kitűzők kapcsolódjanak a kedvenc sörhöz, így mindegyiket egy-egy Guinness kupak díszítette. Készítettem dobócsokrot is, hiszen szerettem volna megtartani a sajátomat. Ez sem hagyományos lett. Az ötletre szintén a neten bukkantam rá. A csokorba annyi kék szalagot fűztünk bele, ahány hajadon lány volt az esküvőn. A „dobáskor” minden lány megfogott egy-egy szalagot. Ekkor valóban feldobtam a csokrot és azé lett, aki (történetesen a nővérem) azt a szalagot fogta, amelyikhez ténylegesen hozzá volt kötve a csokor.

fruzsi_isti_27fruzsi_isti_28

Hogy mit tanácsolok a menyasszonyoknak, jegyespároknak? Élvezzétek ki a szervezés és az esküvő minden pillanatát! Számunkra tényleg életünk nagy napja volt és máig a hatása alatt vagyunk. Minden szervezés előtt/alatt álló párnak kívánom, találják meg a hozzájuk legjobban passzoló szolgáltatókat, helyszíneket és legyen az esküvőjük számukra is tökéletes! Sokan mondták nekem, hogy milyen nyugodt voltam a szervezés alatt. Nem szabad stresszelni, hiszen nem vizsgára készültök, hanem a legszuperebb dologra. Lehet, hogy valami nem úgy valósul meg, ahogy elképzeltétek, de amint elfogadjátok, máris minden visszazökken a rendes kerékvágásba. Nálunk sem minden úgy alakult, ahogy a szervezés első pillanatában elképzeltük, sőt még az esküvő napján is adódtak kisebb problémák. Mégis azt mondhatom, hogy álmaink (főleg az enyém) esküvőjét tudhatjuk magunk mögött.

fruzsi_isti_29

Közreműködők:
Helyszínek: Budapest, La Perle Noir; Balatonboglár, Fehér Ló Pizzéria és Grill
Fotó: AtteKovacs Photography
Dekor: Natural Wedding Decor
Virág: Triumvirágos
Menyasszonyi ruha: Daalarna
Menyasszonyi cipő: Rekavago
Haj: Tóth Ari
Smink: Tihanyi Nóri

Bohém esküvőtök volt vagy lesz?
Segítsetek más pároknak: küldjetek beszámolót, fotókat, tippeket, hogy szétkürtölhessük, vagy hívjatok meg minket is! :) A lényeg, hogy írjatok!

comments