Hogy milyen a tökéletes bohém esküvői helyszín? Valószínűleg mindenkinek más, sőt mindenkinek többféle válasza lehetne erre. Éppen ezért csak azt nyilatkoztatom ki, hogy amikor megérkeztünk Verőcére, a Lósi-patak völgyében fekvő Bethlen Majorba, már sejtettük, majd amikor ténylegesen megérkeztünk: leültünk, körülnéztünk, néhány mélyet lélegeztünk, ránéztünk a vendéglátónk arcára és bele a szemébe, majd vissza a tányérunkba, poharunkba, nna, pontosan akkor már biztosan tudtuk, hogy számunkra ez egy tökéletes helyszín.

Adott a Dunakanyar. Aki már ismeri és a rabja, az pontosan tudja, aki még nem, annak jöjjön egy kis ízelítő, mit tud ez a hely. Mesékbe illő táj, folyó és hegyek, végtelen zöld, partmenti települések, partmenti életvitellel, az üdülő övezetek nyugodt, derűs rezgésével. Mindez félórás autó- vagy vonatútra a fővárostól. És ha már autózás: a partmenti utakon való krúzolástól megvan a helyben az riviéra faktor, ami például Tihanyban. Nem lehet nem észrevenni, hogy mennyire karakteresek az egymást követő települések. Verőce, Nagymaros, Zebegény, mind egy külön, markáns egyéniség.
Mi most normál vízálláskor jártunk ott. Így, ebben a formában nagyon szerethető arrafelé a Duna, egészen más arcát mutatja, mint a budapesti szakaszon. Veszélyes környék a fővárosi lokálpatriótáknak, mert nem kicsit rengeti meg az urbánus életmód nagyszerűségébe vetett hitet. Jó hír, hogy tényleg nevetségesen közel van, így nem is muszáj választani. De meg lehet például fogadni, hogy következő élet-állomásnak nagyobb lakás helyett inkább arrafelé vesz egy kis telket, nyaralót az ember, vagy majd ott tölti a nyugdíjas éveket, vaaagy hogy ott köt házasságot.

Bethlen_Major_20Bethlen_Major_03Bethlen_Major_21

És ha az utóbbi mellett döntötök, akkor a legjobb szívvel ajánlom figyelmetekbe a Bethlen Majort, mint potenciális helyszínt. Az évekig parlagon heverő mesebeli tanya most új gazdáinak köszönhetően született újjá, akik telis-tele vannak ötletekkel, tervekkel és lelkesedéssel. Kicsit talán szomorú, hogy ezt emelem ki elsőként, de Szilvi és Gábor, ill. a teljes csapatuk, nem vendéglátósok, ennek minden előnyével és minden hátránya nélkül. Egy életigenlő, az életet élvező, már-már hedonista társaság, akik eszméletlenül szívósak tudnak lenni, ha egy álom megvalósításáról van szó. A major pedig az nekik. Minden kapcsolódó tervükkel együtt, mert itt nem csak egy rendezvényhelyszín kialakítása zajlik, hanem a sokéves múltú, nívós szerepjátékos körük és táboruk állandó székhelyének, egy ténylegesen működő gazdaságnak, egy lovastanyának és nem utolsó sorban a saját – irigylésre méltó – életterük megteremtése. Az odaérkezőt pedig ennek megfelelően fogadják, gyakorlatilag maguk közé. “Ami van, azt adunk.” – foglalta össze Szilvi a vendéglátáshoz való hozzáállásukat.
Mindehhez csak annyit fűznék hozzá, ha Szilviék valaha azt ígérik nektek, hogy “ellátunk titeket minden földi jóval”, akkor bátran higgyetek nekik! Három napot töltöttünk náluk, már az első órában otthon éreztük magunkat és semmiben nem szenvedtünk hiányt. Főleg nem őszinte kedvességben, érdeklődésben.

Bethlen_Major_08Bethlen_Major_24Bethlen_Major_07Bethlen_Major_06Bethlen_Major_11

A részletes terepszemlét, minden racionális és fontos tudnivalóval, a helyszín szolgáltatói bemutatkozásában megtaláljátok. A többit pedig igyekszem lényegre törően összeszedni.

A major mint esküvői helyszín azonnal szembetűnő ütőkártyája, a középpontjában elhelyezkedő, gömbölyű kis dombon álló gömbölyű kis kápolna. A nyilvánvaló potenciált fokozza a magyarság megmaradását, összetartozás érzését szolgáló, mesebeli építmény mögötti koncepció, miszerint “ez a pici Isten-hajlék a dombtetőn, a fák közé bújva” felekezetre való tekintet nélkül, tárt kapukkal várja a betérőt.

Bethlen_Major_05Bethlen_Major_16Bethlen_Major_17

Ha azonban a szakrális vonal így sem, vagy pont hogy nem így a ti utatok, akkor a major területén számtalan egyéb látványos vagy épp meghitt ceremónia helyszínt találhattok. A patak fölötti bájos fa építmény például egy másik remek lehetőség.

Bethlen_Major_13

Külön említést érdemel, hogy Verőce és a major is dúskál a csodás és menő fotózási helyszínekben. Íme egy kis ízleítő!

Bethlen_Major_04Bethlen_Major_14Bethlen_Major_15Bethlen_Major_19

Mi egyébként a major abszolút egyedi faházainak egyikében szálltunk meg. Azonnal feltűnt és szóvá is tettünk egymás között, hogy nagyon extrák ezek a házikók, kívülről erdei faházak, parasztházakra jellemző belső térrel. Mint utólag megtudtuk, különlegességük titka, hogy Kárpátaljáról költöztették át őket ide. Hogy mik vannak?!
Egy ilyen faház mindent tud, ami egy belevaló, bohém menyasszony, ill. pár készülődéséhez, nászéjszakájához kellhet. Tehát süppedős szőnyeg, sarokkád és szatén ágytakaró például nincs benne, de van helyette nem visszakoptatott, hanem igazából rusztikus, meghitt környezet, pici, zuhanyzós fürdőszoba és 220 volt.

Bethlen_Major_09Bethlen_Major_02Bethlen_Major_23

Amiről, akikről még nem esett szó, az a major többi lakója: meseszép lovak, édi birkák, szuper hasznos kecskék és tyúkok, kutyák és macskák. Mi következik ebből? Lovaglási lehetőség, cukiságfaktor és mennyei finomságok.

Bethlen_Major_10Bethlen_Major_01

Ha már túl vagytok az esküvőn, vagy még nem készültök rá, akkor is, nektek is nagyon jó szívvel ajánlom a majort, civilizációból kiszakadni, romantikázni, évfordulót ünnepelni, újra összeházasodni. Nekünk itt, ez lett az első családi utazásunk Bulcsúval és jelentjük, erre is kiváló választás.

 

comments