Lássuk be, már nagyon várható volt ez a poszt. A DIY esküvő fantól, aki nemrégiben kinyilatkoztatta egy másik bejegyzésben, hogy mostanság a gang- és lakáskertészkedés a fő l’art pour l’art hobbi az életében. Nyilvánvaló következő lépés, hogy a Pinteresten már rééég tomboló modern makramé őrület ide is begyűrűzik. Hát íme!

A szorgos pin-gyűjtögetés után végre eljutottam odáig, hogy észben tartsam az olcsó és pofás kötél igényemet és jöttömben-mentemben lecsapjak egy kínálkozó, megfelelő darabra. Nem túl hosszas keresgélés után, a szomszéd ház aljában működő barkács boltban meg is találtam a kb. 590 Ft-os beruházást jelentő, 4 mm átmérőjű, 20 m hosszú, ún. ruhaszárító kötelet. Jessz! Sőt, fakarikát is kaptam mellé, így már semmi sem tarthatott vissza, hogy még aznap nekiessek egy pofon egyszerű virágtartó összedobásának, mint a modern makramé utam első, ámde határozott lépése megtételének.

Ezt az útmutatót követtem, de dokumentáltam a műveletet, hogy hitelesen mondhassam: jó szívvel tudom ajánlani akár DIY esküvői dekorhoz, akár otthonra, mert a 16 hós Bulcsúm aktív “közreműködésével” és a fotózgatással együtt sem tartott tovább a dolog 15 percnél. Becsszó! Pedig tényleg nem kapkodtam. Lássuk!

1. LÉPÉS: Vágjunk 4 egyforma hosszú darabot a kötélből! Én maradtam a tutorialban is alkalmazott 2 m-es hossznál.

2. LÉPÉS: Vezessük át mind a 4 szálat a karikán, ami kerüljön a kötelek közepére!

modern_makrame_02

3. LÉPÉS: Csomózzuk meg az immár 8 szálat a karika alatt!

modern_makrame_03

4. LÉPÉS: A szálakat párosával válasszuk szét, tehát alkossunk 4 kötél-párt!

modern_makrame_04

5. LÉPÉS: A fenti, nagy csomótól kb. 20 centire, ill. tetszőleges távolságra (ha hosszabb szálakkal dolgozunk és “lógósabb” végeredményt szeretnénk) kössünk egy-egy csomót a 4 dupla szálra.

modern_makrame_05

6. LÉPÉS: Segítsünk a nyüszítő gyerkőcnek kiszabadítani a beakadt maradék-kötél-gubancot, hogy folytathassa a játékot! Nyilvááán, de a buta támadásokat kivédendő: ne hagyjuk felügyelet nélkül a kötéllel…! Bizony, az ollóval se!

modern_makrame_06modern_makrame_07

7. LÉPÉS: Ismét párosítsuk a szomszédos szálakat és kb. 5 centivel lejjebb kössünk rájuk egy-egy csomót! A szélső két szál összecsomózásával be kell, hogy záruljon a kör.

modern_makrame_08modern_makrame_09

7. LÉPÉS: Fogjuk össze mind a 8 szálat és 5-10 centivel az alsó csomók alatt csomózzuk össze valamennyit! Akasszuk fel egy klassz helyre! Tegyünk bele egy helyes, cserepes növényt!

modern_makrame_10

8. LÉPÉS: Gyönyörködjünk  a végeredményben, örüljünk, veregessük vállon magunkat!

Mint láthatjátok, ez tényleg a legalapabb, legegyszerűbb verzió. Bizton állíthatom, nem állunk meg ennél, Bulcsú például itt már egy sokkal bonyolultabb csomózási technikát gyakorol.

makrame_gif

 

 

comments