Valóságos reneszánszát éli a pezsgő, a pezsgőzés, egyre többször bukkan fel a hétköznapok során is, de rendre valaminek az ünneplése kapcsán. Ha pedig mégsem, akkor pedig a már kitöltött itallal a kezünkben szinte kényszert érzünk rá, hogy rögtönözzünk valami komoly, félkomoly, vagy éppen vicces apropót a koccintásra. Kevés dolog hordozza magában ilyen erősen az ünnepélyességet. Kár lenne kihagyni az esküvőnkből, pláne, hogy lehet ezt könnyedén, lazán is művelni. Simán passzolhat egy puritán kerti partihoz is. Összeszedtem néhány mozzanatot, amikor pukkanhat szisszenhet* a pezsgős üveg a várva várt napon.

Meglepi játékok a cikk végén!

 

pezsgos_pillanatok_2

 

Egy szépítő pezsgő délelőtt

Már-már kívánkozik a pezsgőzés a menyasszonyi készülődéshez. A női körben, szépítkezéssel töltött órák alatt elkortyolt egy pohár pezsgő, vagy még inkább pezsgő koktél (bellini!!) egyáltalán nem valamiféle előre ivás a medve bőrére. Sokkal inkább az izgalom, az ügyes-bajos dolgok miatti aggodalom okozta aprócska ráncok és görcsös idegszálak el- és kisimítója. Olyanról is hallottam már, hogy a kétségkívül esztétikai élvezetet nyújtó, karcsú pezsgős pohártól és a benne gyöngyöző italtól az azt kézben tartó is vonzóbbnak, kecsesebbnek, szebbnek érzi magát. Van benne valami!

Ha nem vagy megrögzött száraz párti, jó választás lehet egy édes vagy egy rosé pezsgő a “női szeánszhoz”.

 

Egy fókusz-korty induláskor

Akkor és csakis akkor, ha sikerült elfogadható mennyiségű élelmet magadhoz venni és tudod, hogy nem üt meg egy korty pezsgő, na meg ha nem a tűző napon tartjátok a szertartást, akkor jól jöhet egyetlen egy korty extra száraz pezsgő indulás előtt. Ehhez ismerned kell magad, a szervezetedet, de egy kellő körültekintéssel elfogyasztott korty sok esetben segíthet eloszlatni a túlzott izgalmat, ezáltal nem hogy bódulatba ejt, hanem segít fókuszáltan jelen lenni, ténylegesen a párodra figyelni, megélni a fogadalomtétel pillanatait.

 

A nagy koccintás

A hagyományos esküvői pezsgőzés ideje a polgári ceremónia végén van. Nem véletlenül, ez valóban egy nagyon emelkedett, ünnepélyes pillanat, valóban érdemes megkoronázni a pezsgős poharak csilingelésével és egy-egy, az önfeledt ünneplésbe átvezető pohár pezsgő elfogyasztásával. Szoktak trükközni kölyökpezsgővel és traubival, de ez kicsit olyan playbackes… egyáltalán nem kell tűzként tartani a pezsgőtől. Ha mondjuk épp a fotózás előtt vagytok és félsz, hogy keresztbe áll majd a szemed a képeken, akkor inkább ne igyál vagy igyál csak egy kortyot, de az legyen igazi! Hiszen ez tényleg egy megismételhetetlen, kivételesen örömteli és fontos pillanat.

 

pezsgos_pillanatok_1

 

Egy jó aperitif

Kevesen tudják, hogy az itthon mára berögzült szokás, miszerint az étkezés előtt tömény italt ajánlatos fogyasztani “étvágycsináló” gyanánt, valójában helytelen. A pálinka és magas alkoholtartalmú társai valójában elzsibbasztják az ízlelőbimbókat, ellentétben a pezsgővel, ami valóban felfrissíti azokat, ezáltal előkészíti őket az étkek valódi élvezetére. Ha rámennétek a gourmet vonalra és ínyenc étel-ital párosokból álló menüsorral készülnétek, akkor a borok mellett a söröket és a pezsgőket is érdemes számításba venni a tervezéskor. A milyen ételhez milyen pezsgőt kérdéssel érdemes egy jó séfet, bor- és pezsgő szakértőt megkeresni.

 

pezsgos_pillanatok_3 pezsgos_pillanatok_4

 

A torta társa

Egy jól megválasztott pezsgő egy jól megválasztott torta legkiválóbb kísérője lehet. Olyannyira, hogy erről a medzsikről egy következő bejegyzésben külön, részletesen írok majd. Mmm…

 

Ami azt a bizonyos éjszakát illeti

Tisztázzuk: a nászéjszaka egy mítosz. Mégis mikor? Vagy hogy?? Részemről úgy gondolom, hogy egy igazán jól sikerült lagzi után, hajnali 4-5-6-kor, ugyan soha boldogabban, de hullafáradtan valahogy nem adja ki a képlet… ugyanakkor itt is vannak kompromisszumos megoldások, ott van például az át-öl-tö-zééés! Nna, akkor, elvonulóban, érdemes felmarkolnotok egy üveggel, vagy esetleg előre gondoskodni róla, hogy a szobátokban már ott pancsikáljon egy üveg pezsgő a jeges vízben. Ugyan afrodiziákumra a szerelmes boldogságtól bódultan nem sok szükség van, de ha valami, hát ez egy igazán fílinges klisé, amit kár kihagyni.

 

Egy új ünnep, mostantól minden évben

Ha jófejek vagytok a jövőbeni önmagatokkal, tehettek el néhány üveg pezsgőt a házassági évfordulóitokra is. Ilyenkor mindig járjátok körül, milyen pezsgőt  meddig és hogyan szabad, érdemes tárolni.

 

*A pezsgőbontás elegáns és biztonságos módja nem éppen a Forma1-es pilótáké. A legjobb, ha az üveget (soha nem felrázva!) magunktól és a násznéptől elfordítva, 45°-ban döntve szereljük le a kosarat, majd miközben a dugót – esetleg textil ruhával – fogjuk, az üveget csavarjuk addig, amíg erőteljes szisszenés kíséretében nem távozik a dugó.

A fotókért Köszik: Pinewood photography & cinematography és FLÓRA Floral Botanical Atelier

 

JÁÁ-TÉÉK!

Írjátok meg kommentben, 2017. június 27. kedd, 20.00-ig a cikkhez tartozó Facebook poszthoz, hogy a ti esküvőtökön mikor szisszent/fog szisszenni/szisszenne a pezsgő és nyerjetek egy Törley Excellence pezsgőcsomagot! Hajráá!

Ti pedig, a szívemnek különösen nagyon kedves, a blogot az esküvőn túlról is követő olvasók, ha van kedvetek, jelentkezzetek erre a felhívásra, hátha ti lehettek az a kiválasztott pár, akik a Törley Pezsgőpincészetben erősíthetik meg fogadalmukat!

Torley_jatek

 

 

 

comments