Bár már 15 éve fogtuk egymás kezét és nevelgettük három Gyermekünket a Párommal, valahogy sosem jött el az a pillanat, amikor azt mondtuk volna: na, most kössük össze hivatalosan is az életünket. Valahogy nem volt fontos, nem ettől volt fontos a kettőnk kapcsolata. 

Így, 2014 februárjában, amikor azon tűnődtünk, mi legyen a nyári programunk, mit, hogyan tervezzünk, magunk is meglepődtünk, hogy jött a sugallat: igen, most ez AZ az év, mondjuk ki az igent.  Először persze jót nevettünk rajta, de engem egyre jobban vonzott a dolog. Olvasgattam a neten, és elég kiábrándítóak voltak a beszámolók, a weboldalakon olvasható „hasznos tippek” és összességében az egész felhozatal. Tudtam, én nem olyan esküvőt szeretnék, ami széles körben elterjedt, ahol lerágott csont a forgatókönyv és minden olyan merev, szabálykövető.

Mondtam is Csabinak, hogy ejj, nem lesz ebből semmi sem, ez nem az én világom.  Aztán rátaláltam a Bohém Esküvő oldalára. Egyik esküvős beszámolót olvastam a másik után. Teljesen rápörögtem a témára és megláttam a fényt az alagút végén: Ez az, miért ne lehetne teljesen ránk szabva az esküvő? Miért ne lehetne olyan, amilyennek mi kitaláljuk? Miért kellene bármit is követni? Miért kellene magunkba plántálni a hagyományos esküvői konvenciókat?!

Helyszín

Ekkor nagy lendületet kaptam. Csabi teljesen rám bízott mindent. Persze mindenről kikértem a véleményét, de gyakorlatilag szabad kezet adott.  Elkezdődött a terv kidolgozása. Ebben nagy segítségemre volt a Pinterest. Millió ötlet, DIY dekor, csak győzze az ember lánya albumba gyűjtögetni a sok kincset. Kezdett körvonalazódni, hogy mit akarunk és mit nem. Beleszerettem az erdei képekbe. Első körben azt terveztük, hogy végig az erdőben leszünk, intézünk sátrat, de be kellett látnunk, hogy ez túl bonyolult, nagyon sok mindent kellett volna beszerezni, az asztaloktól a tányérokig, így váltottunk. Olyan helyet kezdtünk el keresni, amely közelében van erdő, hogy az esketés ott történhessen, de ami egy olyan vendéglátó egység is, ahol az ételek elkészítését, szervírozását és a szállásolást meg tudjuk oldani. Anyukám ötlete volt Erdőbénye, ezen belül pedig az Erdőfénye Kastély Szálló. Egy kicsit ódzkodtam, hogy a kastélyszálló és a kerti grill parti nem ütik-e egymást, már ami a stílust illeti, de az első látogatásunk alkalmával ez a kétely elillant, mintha soha meg sem fordult volna a fejemben. A menedzser, Mariann nagyon készséges volt, mindent megmutatott, s amikor azt kérdeztem, hogyan tudunk az erdőbe eljutni, végigvezetett minket egy úton, aminek a végében egy nagy kapu állt. Kinyitotta és azt hittem elájulok a gyönyörűségtől. Tudtam, hogy az a Mi Helyünk. Fantasztikus volt. Már láttam is a lelki szemeim előtt, hol fogunk állni, hogy fog kinézni minden.  A helyszín kérdés ott eldőlt.

Szállás

A vendégek nagy része önköltségen aludt helyben, de felajánlottuk, hogy akik ezt nem tehetik meg, azoknak kiveszünk a közelben egy vendégházat, ahol megpihenhetnek. Így mindenki választhatott. 

Menü

Mivel úgy terveztük, hogy a vacsora a kastély kertjében lesz, így a grillparti ötlete nyerte el leginkább a tetszésünket. Viszont nem volt ínyünkre a hagyományos menü. Mivel mi vegetáriánusok vagyunk, és rajtunk kívül többen is násznépből, így adott volt, hogy lesz egy ilyen vonal, de mindenképp kedvezni szerettünk volna a húsimádó vendégeinknek, így vegyesen állítottuk össze a menüt, hogy mindenkinek a kedvére tehessünk.  Úgy döntöttünk, hogy a leves  szervírozva, míg a többi fogás svédasztalos legyen. Így bárki, aki vacsora után is megéhezett, újrapakolhatta a tányérját.

A menüsor:
cipóban tálalt sajtkrémleves,
kerti zöldségek rácson sütve (cukkini, padlizsán, paprika, kukorica),
parázsban sült héjas burgonya fóliába rejtve, fűszer vajjal bolondítva,
friss zöldségek, saláták házi ízesítésű öntettekkel,
majonézes kevert saláták (francia, burgonya, kukorica),
fokhagymás pácban érlelt sertés nyaka faszén parázson sütve,
illatos fűszerekbe forgatott jércecombok kíméletesen sütve,
csibemell olívával csepegtetve, roston sütve,
és esti lakmároznivalóként: friss gyümölcsök.

Mivel sokan 80-220 km-es távolságból érkeztek, így vendégvárással is készültünk a kastélyszálló teraszán. Ide mini pikáns húsgolyókat, Serrano sonkás és padlizsánkrémes kanapékat, feta sajtos görög salátát és kancsókban szervírozott limonádét szántunk. A visszajelzések alapján mindenki elégedetten tömte tele a hasát.

Zsuzsi+Csabi_631Zsuzsi+Csabi_610Zsuzsi+Csabi_761

Italok

Az üdítőitalok, ásványvizek, ivólevek, kávé, kapucsínó mellett a csapolt sör tuti befutó volt. Imádta a nép, hogy maguknak csapolhattak. A pálinkák (birs, törköly, körte, szilva) mellett Jägert, Unicumot és egy kis nőcis Baileyst kortyolgathattak a vendégek.  Na, és természetesen a mennyei tokaji borok sem hiányozhattak. A Kovalik Pincészettől fantasztikus nedűket kóstolhattunk. Ekkora választék bőven elég volt. Hűtőpultban volt az összes ital, mindenki magának töltött, szabadon mozoghatott, kiszolgálhatta magát.

Torta, sütemények

Egy barátunk ajánlására, házi készítésű édes süteményeket és sós ropogtatni valókat rendeltünk egy kedves hölgytől: zserbót, mézes krémest, kókuszkockát, Duna-hullámot, macskaszemet, pogácsákat, perecet és szezámos rudat. A sárospataki Heitzmann cukrászda készítette el az esküvői tortát, ami elsőre igen puritán lehetett az élővirágok nélkül. 3 emeletes, 90 szeletes, hófehér marcipánba bújtatott, háromízű (csoki, erdei gyümölcs, dió) tortánk volt. Az emeletek találkozásánál cukorgyöngy és finom hullám díszítéssel. Anyukám dekorálta helyben, csodaszép hortenzia labdacsokkal, pont úgy, ahogyan én azt megálmodtam. Csodaszép volt és csuda finom is. Jó tudni, hogy a torták sokszor azért kerülnek brutális összegekbe, mert a díszítésük legalább annyit kóstál, mint a torta maga. Mivel mi ezt megoldottuk házilag, így nagyon olcsón jöttünk ki, még úgy is, hogy hűtőkocsival szállították ki.

Zsuzsi+Csabi_1029

Virágok

A sok-sok inspirálódó képnézegetés közben beleszerettem a hatalmas fejű, gyönyörű színekben pompázó hortenziába. Szemet gyönyörködtető formája, megjelenése rabul ejtett, így meghatározó szerepet kapott. Ismerősünk kertjéből kerültek az esküvő helyszínére. Raffiával átkötött befőttesüvegekbe kerültek, valamint régi csuprokba, fém kádakba, kávédarálóba, mozsárba.  A szintén sárospataki virágos Csaba kötötte meg a három koszorúslányomnak a hortenzia csokrokat. Én egy természetes, nemes-virágmentes csokorra pályáztam, kövirózsával. A lényeg a kitűzőknél, köszönőcsokroknál, dobócsokornál egy volt: természetes hatás, raffiás megoldások.

Zsuzsi+Csabi_1224Zsuzsi+Csabi_78Zsuzsi+Csabi_432Zsuzsi+Csabi_01

Stílus, dekor

Amondó vagyok, a stílus mindent meghatároz. Ahogy kialakult a hortenziákhoz kötődő vonzalmam, egyszerű volt hozzájuk igazítani az egész miliőt. Néhány barátnőmmel szalvéta pompom gyártásba kezdtünk, a Lidlben vásárolt, jó minőségű szalvéták tökéletesek voltak erre a célra. Halvány színek domináltak, rózsaszín, sárga, fehér. Ezt az elkészítési módot követtük. Kibontogatni a helyszínen kellett őket.

Zsuzsi+Csabi_79Zsuzsi+Csabi_80Zsuzsi+Csabi_57Zsuzsi+Csabi_59

A másik dolog, amin elgondolkoztam, hogy a szertartás végére jó lenne valami lezárás, de mégis mi. A rizsszórás nem tetszett, a buborékokat elcsépeltnek éreztem. Aztán szembejött velem egy kép, ahol puha fonál pompomokkal ünnepelték a párt. Na, de – gondoltam magamban – ennyit legyártani rengeteg idő. Így valamilyen alternatívát kerestem erre. Aztán kipattant a fejemből, hogy tuti vannak olyan fonalak, amik puha labdacsokkal vannak felturbózva. És meg is találtam ezeket a szépségeket. „Csak” szét kellett vagdosni őket és meg is volt a dobni-szórni való. Ebből a 6 éves iker fiaink kivették a részüket, szinte az összeset ők vagdosták fel.

Zsuzsi+Csabi_364Zsuzsi+Csabi_381

Nagyon szerettem volna szénabálákat, így felkutattam egy közelben élő gazdát, aki útiköltség terítés fejében kölcsönzött nekünk. Az erdei szertartáson ezen ücsörögtek az egybegyűltek. Plédeket, sőt, még vagány sötétítőket is dobáltak a segítőim a bálákra. A vacsora helyszínén pedig egy nyugi-helyet építettünk, ahol szintén bálákon lehetett pihenni. Nagyon illett oda is.

Zsuzsi+Csabi_747Zsuzsi+Csabi_540

A gyűrűtartónk is „erdei” volt. Volt itthon egy fából készült szív alakú tartónk, amibe szedtünk mohát és azt vágtuk formára s nyomkodtuk bele gondosan. Egyszerű, de nagyszerű.

Zsuzsi+Csabi_82

A meghívónkban is visszaköszönt a fa iránti rajongásom. A neten kerestünk hozzá képet, egy ismerősünk segített megformázni a szöveget, és a nyomdai munkát is ő vállalta. Borítékot papír-írószer boltban vásároltam, amit raffiával dobtam fel.  Nagyon hasznosnak bizonyult a meghívó mellé bújtatott infólap. Ebben tájékoztattuk a vendégeinket arról, hogy menyasszonytáncra ne számítsanak, milyen ott alvási lehetőségek közül választhatnak, hogy vegyenek fel kényelmes lábbelit és készüljenek egy melegebb öltözékkel is, ha este már hidegebb lenne.

Zsuzsi+Csabi_107

Vendégkönyvünk egy bekeretezett, de üveg nélküli kép volt. Mindenki kedvére írhatott rá a vendégvárás ideje alatt. Most a szobánk ékessége és nagyon jó érzés olvasgatni a ráírt jókívánságokat.

Tetszettek az irányítótáblák is, ezeket a neten rendeltem.

Zsuzsi+Csabi_514Zsuzsi+Csabi_555

Sokáig morfondíroztam azon, hogy milyen köszönőajándék legyen. Bevallom, nem szeretem azokat a dolgokat, amiket feltolunk a polcra, hogy ott porosodjanak. Így biztos voltam abban, hogy valamilyen hasznos meglepetést szeretnék. Pezsgőtömbre esett a választás. A BorzaSzappannál megláttam a nagybetűs Ajándékot: édes, szív alakú pezsgőbombát. Nagyon rugalmasak voltak, egyedi árajánlatot kaptunk, mert 110 db-ot rendeltünk. Feliratozták és úgy csomagolták be, ahogy kértem. Egy asztalkára tettük a farekeszbe porciózott szépségeket. Tökéletes ötlet volt, hogy a szertartás után, a vacsora helyszínére érkezve, az úgymond „bejáratnál” legyen elhelyezve az asztalka. Mert amikor odaértünk, mindenki megrohamozott minket az ajándékokkal, borítékokkal és olyan jó volt, hogy mi pedig azonnal kínálgathattuk a köszönőajándékokat, amiket mindenki örömmel vitt a helyére.

Zsuzsi+Csabi_536

Ruhák

Volt egy kép a fejemben, hogy milyet szeretnék. Zártat, némi csipkével. Nekem fontos volt, hogy kényelmesen érezzem magam benne. És megtaláltam. Egyetlen helyen jártam csak, máshol nem is próbáltam. Megérzésekkel működöm, tudom milyen az, amikor integet a lehetőség felém. Na, hát ez a ruha is csak úgy hadonászott, hogy „Engem, válassz engem!”. Úgyhogy el is hoztam. Csipkés balerina dukált hozzá, mert a magassarkú cipő ilyen terepen felejtős.  Vettem még egy nagyon egyszerű, ekrü színű ruhát is, ami az esti táncoláshoz tökéletes volt, nem akadályozott a mozgásban. Párom nem szereti az öltönyöket, kirázta a hideg a szokásos konfekciótól. Így utunk a Zarába vezetett. Ott is elsőre találtuk meg a zakót és nadrágot, valamint a szűkített fazonú fehér inget. Megtetszett neki egy kék színű cipő és egy ahhoz passzoló övvel lett kerek a szett.  A fiaink bézs nadrágban, tornacipőben és fehér ingben voltak. Nagylányunk pedig egy púder-pink, csajos ruciban. A koszorúslányaim felé csak annyi kérésem volt, hogy vagy a fazon, vagy a szín passzoljon, így ők azonos fazonú, de különféle színű ruhákat választottak.

Zsuzsi+Csabi_86Zsuzsi+Csabi_05Zsuzsi+Csabi_109Zsuzsi+Csabi_207Zsuzsi+Csabi_471

Zene

Nem kedveljük a mulatós zenéket, így egyértelmű volt, hogy DJ-nk lesz. Mivel nagyon nehéz kitalálni, ki mire szereti ropni, így a meghívóban megkértünk mindenkit, hogy a megjelenési szándéka mellett jelezze azt is, milyen számot hallana szívesen. Szuper ötlet volt. Ahány ember, annyiféle stílusú zene szerepelt a listán. A DJ is mondta, hogy sokat segített a lista, mert így valóban mindenki talált kedvére valót. Olyan kedves volt, hogy sokszor be is mondta, hogy most XY kedvence következik, ami irtó jólesett mindenkinek.  Ő oldotta meg az erdei esketés hangosítását és zenei aláfestését is.

Fotós-Filmesek

Fénykép- és filmimádó vagyok, így egyértelmű volt, hogy ezen nem fogunk spórolni. A Szépneked csapat fantasztikus munkát végzett. A jelenlétük folyamatos volt, szinte megállás nélkül dolgoztak. Jófejek, fiatalok, rugalmasak, modernek, profik.

Forgatókönyv

2014. július 19. Forró nyári nap, 62 felnőtt, 19 gyermek.

A polgári szertartásra 18-án került sor, két tanúnkkal. Ezután elindultunk Erdőbényére a család apraja-nagyjával a sok-sok dekorral és a listákkal, amikre a teendők voltak felírva. Estig pakolásztunk, rendezkedtünk, hajtogattuk ki a szalvéta pompomokat. Nem mondom, hogy nem volt fárasztó, de ettől a miénk volt, még jobban a miénk volt az a nap. Én annyira izgultam, hogy mindössze 4 órát tudtam aludni.

Másnap reggel indultam a nővéremmel a fodrászhoz, sminkeshez, virágokért, sütikért. A többiek pedig dekorálták a három helyszínt. Ezúton is: örök hála nekik a sok-sok szívből jövő segítségért! A kastélyszálló terasza volt a vendégvárás helyszíne, az erdő az egyházi szertartásé, a kert pedig a vacsoráé és bulié. Volt egy „B” terves helyszín arra az esetre, ha esőt jeleztek volna előre, mégpedig a kastélyszálló étterme. De áldom Istent, hogy megvalósította a dédelgetett álmot, és csodaszép időt varázsolt nekünk. A fotós-videós csapattal délután 2 körül kezdtünk bele a kreatív fotózásba, filmezésbe. A vendégvárás már javában zajlott, mire mi megérkeztünk. Majdnem elsírtam magam, amikor megláttam a számunkra kedves embereket. Fél 5-kor elindultunk az erdőbe, az idősebbek rázendítettek a nótákra.

5 órakor kezdett Gábor Atya barátunk, akit szintén 15 éve ismerünk. Csabival gimis szerelem a miénk, ő pedig ott volt vallástanár. Barátsággá mélyült a kapcsolat, igazi szövetséges, támasz. Amikor 17 évesen szülők lettünk, mellettünk állt. Nagyon nehéz időszak volt, hisz nem csak szülőkké váltunk ilyen fiatalon, de kislányunk, Dóri nagyon sok betegséggel jött haza a kórházból, halmozottan sérült. Amikor Gábor Atya mondta, hogy jóban, rosszban, boldogságban de szenvedésben is, mi már tudtuk, milyen súlya van ezeknek a szavaknak. Megéltünk már nagyon sok mindent, a pokolban és a mennyben is jártunk. Annyira jelen tudtunk lenni, annyira át tudtuk adni magunkat a pillanatnak, szinte megállt az idő. Csodálatos volt.

Zsuzsi+Csabi_234Zsuzsi+Csabi_291Zsuzsi+Csabi_304Zsuzsi+Csabi_348Zsuzsi+Csabi_283Zsuzsi+Csabi_258

Édesapám írt nekünk egy dalt, elénekelte, miközben gitározott, és nagy meglepetés volt, amikor egykori óvó nénim kezdett el szavalni. Potyogtak a könnyek, nagyon megható volt.  Ezután jöttek a gratulációk, csokordobás, csoportképek, majd mindenki elsétált a kerthelyiségbe és szabadon választhatott helyet, miután leemelt a pincérek által kínált tálcákról egy köszöntő italt.

Zsuzsi+Csabi_225Zsuzsi+Csabi_752

Nem volt ültetés, szerettük volna, ha mozgás lenne, ha odaülnének egymáshoz csevegni az emberek, kötetlenül, hol itt, hol ott beszélgetnének egy jót. Nekünk volt kialakítva egy kétszemélyes főasztal-szerűség. Két fa közé kihúztunk egy kötelet, arra sok-sok szalagot kötöttünk, ez volt a háttér.

Zsuzsi+Csabi_121Zsuzsi+Csabi_123Zsuzsi+Csabi_120Zsuzsi+Csabi_118Zsuzsi+Csabi_764

Miután mi is megérkeztünk, koccintottunk, és jöhetett a szülőköszöntés. Csabival mindketten mikrofont ragadtunk és saját szavainkkal elmondtuk, miért vagyunk hálásak a szüleinknek. Megindító volt. Megköszöntem a lányunknak, Dórinak is azt a sok-sok tanítást, amit kaptunk Tőle eddig. Tagadhatatlanul a TanítóMesterünk. Az ikerfiaink pedig egy másik szemszögből érzékeltetik, milyen sokszínű az Élet. Utána jöhetett a vacsora. Miután mindenki jóllakott, levetítettünk egy slideshow-t, amely összefoglalta addigi életünket, születésünk pillanatától. Mindenki körénk gyűlt és ez így tökéletes volt, mert ahogy végignéztük, már osztottuk is ki a csillagszórókat, mécseseket és következett egy kis lassúzás, a nyitótánc. Utána beindult a buli. Később felvágtuk a tortát és azt majszoltuk. Majd a keménymag hajnalig ropta tovább. Akik ott aludtak, reggeli után medencézhettek, a konyhán pedig olyan jófejek voltak, hogy a maradékot megmelegítették és a medencéhez vitték, és ment a másnapi falatozás. Nagyon menő volt. Tökéletes volt az a Nap, életünk egyik legszebbje.

Zsuzsi+Csabi_783Zsuzsi+Csabi_804Zsuzsi+Csabi_825Zsuzsi+Csabi_771

Közreműködők:
Helyszín, étel-ital: Erdőbénye, Erdőfénye Kastélyszálló
Ruhák, cipők: Újesküvőiruha Kft., Zara, H&M, Humanic
Fotók: Székely György
Film: Szépneked
DJ: DJ Joe / Győr István
Csokrok, kitűzők: Bárdos Csaba, Nosztalgia Virágszalon
Torta: Heitzmann Cukrászda
Köszönőajándékok: Borza Szappan Manufaktúra
Dekor: Mi magunk, család, barátok

Bohém esküvőtök volt vagy lesz?
Segítsetek más pároknak: küldjetek nekünk beszámolót, fotókat, osszátok meg velünk tapasztalataitokat, tippjeiteket, hogy szétkürtölhessünk, vagy hívjatok meg minket is! :) A lényeg, hogy írjatok nekünk!

comments