A blog történetének eddigi talán legfontosabb cikkével ünnepelhetjük a Föld napját, itt a Bohém Esküvőn. Madarász Zsuzsi, a zöld esküvők hazai nagyasszonya volt a segítségemre, hogy összeszedjem az alapvető szempontokat a fenntartható esküvő szervezéséhez.

 

1. Törekedjetek az egyszerűsítésre!
Az egyre népszerűbb minimalista szemléletet követve, minden egyes, az esküvővel kapcsolatos döntéseteket előzze meg egy alapos átgondolás: Tényleg szükséges ez?, Valóban hozzáad az esküvőhöz, vagy csak megtetszett és hirtelen megkívántam? Majd:  Mi a legkörnyezetkímélőbb megoldás erre?

2. Többet ésszel, mint benzinnel!
Helyszínválasztáskor egyáltalán nem irreális elvárás, hogy a szertartás(ok) és a lakodalom gyalogos távolságra legyenek egymástól. A dudálva vonuláshoz sem kell ám feltétlenül autó!
A telekocsizás amellett, hogy jó buli, takarékos és környezetbarát. Egyre több pár készít esküvői site-ot, emailes levelezőlistát vagy hoz létre dedikált Facebook csoportot a násznép részére, ahol könnyűszerrel megoldható a fuvarok egyeztetése.

10parancsolat_03Dia és Mark esküvője

 

3. Keressétek a helyit!
Egy lakodalomban temérdek étel-ital fogy el. Ha az esküvő helyszínére jellemzőeket, helyben elérhetőeket választjátok, óriási zöld lépést tettetek. Beluga kaviár és kesudiós avokádókrém helyett legalább olyan csodás gasztro örömöket nyújtó falatok készíthetők a helyi termelők finomságaiból. Nem attól lesz különleges és ünnepi a lakoma, hogy minél drágább, egzotikusabb, minél messzebbről idefuvarozott ínyencségekkel pakoljátok roskadásig tele a svédasztalt. Madarász Zsuzsi saját tapasztalata: “Akár a falu híres tökös-almás sütijét is kínálhatjuk. A templomok körül szorgoskodó asszonyok általában örömmel vállalkoznak a sütésre.”

4. Válasszátok a szezonálist!
Ici-pici odafigyeléssel a virágdekoráció és a menü is prímán megtervezhető az esküvő időpontjában szezonjukat élő növényekből, termésekből. Így kikerülhetők a messziről érkező, hűtött, fagyasztott, vegyszeres, agyoncsomagolt import áruk. Bizony, nem csak a csemege kukorica, a bolti virágok jelentős része is ilyen!

10parancsolat_08Kata és Janó esküvője / Fotó: Rácz Edit

 

5. Készítsétek magatok, avagy DIY!
A meghívóktól, a dekoráción és a köszönőajándékokon át, a süteményekig száz olyan dolog van, amit ti magatok, a barátaitok vagy a közeli hozzátartozóitok meg tudtok oldani, el tudtok készíteni, akár újrahasznosított és/vagy helyi alapanyagokból, egyszerűbben, sok-sok csomagolást és benzint megspórolva, mintha készen vennétek, hozatnátok. Itt azért nagyon fontos a realitás és mindig a nyugodtságotok legyen az elsődleges szempont, ne vállaljátok túl magatokat!

10parancsolat_09Andi és Miki esküvője / Fotó: Győri Viki

 

6. Törekedjetek a zero waste megoldásokra, kerüljétek az (egyszer használatos) műanyagot!
Manapság már nagyon ízléses, sőt elegáns, vagy éppen letisztult, puritán, könnyen lebomló és/vagy újrahasznosított alapanyagú (fa, repapír, kukorica, bambusz, stb.), egyszer használatos ét- és evőeszközkészleteket lehet beszerezni, amik kimondottan jól passzolnak a rusztikus és hipszter stílusú terítékekhez, lagzikhoz.
A lufikról talán a legkönnyebb lemondani, mivel már nem igen divatosak. Ha pedig mindenképpen szeretnétek, szívószálból csakis a szuper sikkes papír verziókat válasszátok!
Legyen szó a dekorációról, az öltözéketekről, a köszönőajándékokról, egyebekről, mindenből lehet olyat választani, amivel bár megadjátok a módját, mégsem csak az esküvőtök napján lehet felvenni, használni. Néhány konkrét tipp erre a holnapi bejegyzésben!

7. Lakjatok jól szerényebbel, kevesebbel!
Egyre többen döntenek a jelentősen kisebb ökológiai lábnyomot hagyó, ugyanakkor sokkal menőbb piknik és foodtruck mellett a a hagyományos tányérszervízes, sok-sok fogásos vacsora helyett. Nem kell éhen maradni, de igazából jó, ha sóhajtozás nélkül meg bírnak mozdulni, netán táncra tudnak perdülni a nászvendégek a vacsora után. Itt fontos megjegyezni, hogy a cateringes kitelepülés vagy a helyszín által biztosított nem eldobható ét- és evőeszközökkel csakis a már emlegetett, újrahasznosított és könnyen lebomló egyszer használatosok vehetik fel az öko-versenyt!

10parancsolat_02Ancsa és Peti esküvője / Fotó: Simon Teodóra Wedding Photography

 

8. Gondolkodjatok virtuális, szellemi megoldásokban!
Ma már egyáltalán nem alapvető elvárása az embereknek, hogy minden fizikai testet öltsön. Nyugodtan készítsetek esküvői site-ot borítékolás helyett, vagy küldjetek egyedi grafikájú elektronikus meghívót! A köszönőajándékokra szánt összegből való jótékonykodásnál pedig nincs menőbb. De, mégis, ha a dolgot egy mesés krétatábla felirattal adjátok a násznép tudtára.

10parancsolat_01A fotóért köszik Madarász Zsuzsinak!

 

9. Ügyeljetek a környezet tisztaságára, tiszteljétek, óvjátok!
Különösen a természetközeli esküvők esetében fontos, hogy legyetek hálásak a környezetnek, amiért mesés díszletet nyújt az esküvőtökhöz és őt tisztelve, alázatosan viselkedjetek! Ne szórjátok például tele egyáltalán nem, vagy csak nehezen lebomló szeméttel, de még csak rizsszemekkel sem! Adjatok inkább kölest a vendégek kezébe, amit a madarak fel tudnak csipegetni.

10. Gyűjtsétek szelektíven a szemetet!
Vannak ugyan ékes, minden elismerésre méltó példák, de azért a legritkább esetben sikerül egy esküvőt zero waste-re kihozni. Ez talán még (!) nem is lehet reális elvárás lakossági szinten. Annak viszont alapvetőnek kellene lennie, hogy a dínom-dánommal megtermelt jelentős mennyiségű hulladék szépen, szétválogatva, ahogy a nagy könyvben meg van írva, eljusson egy szelektív hulladékgyűjtő szigetre.

10parancsolat_06Barbi és Michael esküvője / Fotó: Fairy on Canvas Wedding Photography

 

Borítókép: Kata és Janó esküvője / Fotó: Rácz Edit

 

comments